Paragrafen

Paragraaf Onderhoud kapitaalgoederen

Recreatieve voorzieningen

Knooppuntenroute wandelen 

1

st.

Knooppuntenroute fietsen

1

st.

Knooppuntenroute varen

1

st.

Vrije aanlegplaatsen plassengebied Nieuwkoop

6

st.

Toiletten vrije aanlegplaatsen

4

st.

Drijvend toilet

1

st.

Zwemstrand (strand Zomer)

1

st.

Aanleghaven (Meijehaven)

1

st.

Trailerhelling (Langeraar)

1

st.

Recreatie eiland Langeraar (Papeneiland)

1

st.

Zelfreinigend toilet Langeraar

1

st.

Aanleg- / vissteigers

40

st.

Watertappunten   

7

st.

Gewenst kwaliteitsniveau
Voor alle voorzieningen voor recreatieve voorzieningen staat de bruikbaarheid en veiligheid voorop. Dit staat gelijk aan de CROW kwaliteitsindeling B, sober en doelmatig.

Maatschappelijke doelstellingen
Kwalitatief goed onderhouden recreatieve voorzieningen die aansluiten bij de behoeften van zowel de inwoners van Nieuwkoop als de gewenste bezoekers van onze gemeente.
Een pakket van voorzieningen dat aansluit bij de belangrijkste recreatieve speerpunten van Nieuwkoop: fietsen, wandelen en varen. Daarnaast zijn er recreatieve voorzieningen die ook bijdragen aan de leefbaarheid van kernen, zoals zwemlocaties.

Voortgang in de realisatie van de doelstelling
Op verschillende locaties zijn kano- of vissteigers vervangen of opgeknapt. Daarnaast is dit jaar de monitoring van de waterkwaliteit bij strand Zomer extra in de gaten gehouden om te beoordelen of het verwijderen na het tweede deel van de steiger het gewenste effect heeft gehad. Deze bleek helaas wederom de kwaliteitsgrenzen te overschrijden. Daarom is er dit jaar een ambtelijke werkgroep gestart met daarin deelnemers van de gemeente Nieuwkoop, Rijnland en de Provincie Zuid Holland die onderzoekt middels welke maatregelen de waterkwaliteit op niveau kan worden gebracht. Rijnland heeft hiervoor aanvullend een onderzoeksopdracht bij RHDHV weggezet.

Beheerplan
Het beheerplan 2017-2021 is op 9 november 2017 vastgesteld door de gemeenteraad. Het Beheerplan Recreatieve Voorzieningen loopt af in en wordt in 2022 geactualiseerd. Het nieuwe beleid zal de komende vijf jaar nieuwe richting geven aan de recreatieve voorzieningen van de gemeente.  

Wat hebben we gedaan?
In 2021 zijn de vissteigers langs het Meijepad opgeknapt. Van de meeste vissteigers is het dek vervangen. Bij een aantal vissteigers zijn alleen een paar planken vervangen. Van de kluunsteiger (zijde Meije) is het gehele dek vervangen en van de kluunsteiger (zijde Nieuwkoop) zijn de verrotte planken vervangen. Ook zijn alle picknickplaatsen bij de watertappunten zijn nu gerealiseerd/ opgeknapt.

Onder dit onderdeel vallen ook de projecten binnen 'natuur en landschap:

Advisering
Op het terrein van Natuur en Landschap is intern en extern advies/input gegeven. Het gaat daarbij om bouwplannen, Regionale Energie Strategie,  Bomenstrategie PZH, soortenbeleid PZH, inrichting Noordse Buurt, Klimaatadaptatie, realisatie van nieuwe natuur, toekomstbestendige landbouw,  Groene Cirkel Bijenlandschap en de regionale gebiedsontwikkeling.

Wandelpaden
Er is een nieuwe wandelroute aan het wandelnetwerk toegevoegd. De route loopt over de Ringdijk vanaf de Molenkade tot aan het Zouthuissluizermolenpad.In opdracht van de gemeente wordt door de Stichting Landschapsfonds Alphen aan den Rijn onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om een wandelpad te realiseren tussen de Westkanaalweg en het Windepad op de grens met de gemeente Alphen aan den Rijn.

Biodiversiteit
Ter verbetering en versterking van de biodiversiteit zijn in 2021 wederom vroeg bloeiende bolgewassen aangeplant die zich met name richten op de vroeg vliegende insecten in het voorjaar. Ook is gestart met de voorbereidingen voor een biodiversiteitsonderzoek waarbij in beeld gebracht moet worden wat de stand van zaken is en waar doelgericht verbetering mogelijk is.

Hoogstam fruitbomen
In samenwerking met Holland Rijnland zijn op twee locatie in de gemeente hoogstam fruitbomen aangeplant. Het betreft het land van Koppen en Landgoed Droogh. Meerdere locaties zijn in beeld.

Eikenprocessierups
Onderzoeksbureau Tauw heeft op verzoek van de gemeente onderzoek gedaan naar de natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups. Er zijn verschillende mogelijkheden om zonder bestrijdingsmiddelen maar via natuurlijke weg de eikenprocessierups te bestrijden/tegen te gaan.
Met de resultaten/aanbevelingen uit het rapport gaan we aan de slag.

Nestkasten
In samenwerking met het IVN Nieuwkoop is een project voorbereid voor het aanbrengen van nestkasten rond het IKC de Vaart in de kern Ter Aar. Uitvoering zal in 2022 plaatsvinden waarbij de kinderen nauw worden betrokken.

Faunatrapjes
Tevens zijn in samenwerking met het IVN Nieuwkoop in alle kernen van de gemeente faunatrapjes aangebracht. Dieren die te water raken in watergangen met een steile oever of beschoeiing kunnen zo op de kant komen. Portefeuillehouder Antoinette Ingwersen plaatste op 31 mei 2021 het eerste faunatrapje.
Rond dit project is informatie verspreid om inwoners te stimuleren zelf ook faunatrapjes te plaatsen in eigen watergangen. Dit sluit aan bij een breder communicatie/educatietraject met betrekking tot nestkasten, insectenhotels, vroeg bloeiende bolgewassen en tegel eruit, groen erin.

Financiële ontwikkeling
Stand van zaken voorziening:

Grootboeknummer

Omschrijving

Omschrijving

Werk. bedr. saldo

092299 - V032

VZ onderh. recreat. voorziening

Stand van de voorziening 1-1-2021

34.050

092299 - V032

VZ onderh. recreat. voorziening

Uitgaven 2021 tlv de voorziening

25.336

092299 - V032

VZ onderh. recreat. voorziening

Storting in voorziening 2021

13.500

Stand van de voorziening 1-1-2022

22.214

Voorziening toereikend: Ja

Deze pagina is gebouwd op 07/06/2022 15:28:45 met de export van 07/06/2022 15:19:31